Watersnood inundatie en sluiting van de stroomgaten
03:00 uur: Midden in dorp Moerdijk brak de buitendijk, achter het Wilhelminaplein en de Julianastraat.
05:00: Bij het watergemaaal Moerdijk was de tweede dijkbreuk
De eerste dijkdoorbraak
Achter Wilhelminaplein en Julianastraat
De eerste dijkdoorbraak vindt plaats in de vroege ochtend van 1 februari 1953, omstreeks 03:00uur. De dijk achter het Wilhelminaplein en Julianastraat breekt door, midden in het dorp. Het Klundertse deel van Moerdijk en de Nieuwe Moerdijk polder lopen vol.
De Tweede dijkdoorbraak
Tussen Watergemaal en Moerdijkbrug, nabij watergemaal
De tweede dijkdoorbraak wordt 14 februari gedicht
Dijkbeschadigingen
Een ernstige dijkbeschadiging treedt op nabij het Protestantse kerkhof, wat gelegen is tegen de dijkboezem, achter de Julianastraat.
Dijkbeschadiging achter Julianastraat
Een catastrofe treft het protestantse kerkhof. Dit ligt tegen de boezem van de zeedijk, achter de Julianastraat. De dijk wordt zwaar beschadigd over een lengte van honderden meters en het wassende water woelt het kerkhof om met alle gevolgen van dien. Grafstenen zijn verdwenen of vernield. Kisten worden tot ver in de polder teruggevonden. Er is veel gedaan om overblijfselen terug te vinden. Ondanks alle inspanningen blijft dit een catastrofe.
Dijkbeschadiging Buitendijk tussen Roodevaart en Klundert
Tussen Roodevaart en Klundert is sprake van zware dijkbeschadigingen in de buitendijk. Hierdoor lopen de Losekaat polder en Nieuwendijk polder vol.
Dijkdoorbraak van een binnendijk: Lapdijk
De derde dijkdoorbraak betreft een binnendijk. Omstreeks 05:00 uur in de ochtend ontstaat een doorbraak in de Lapdijk, waarna de Nassaupolder volstroomt.
De Lapdijk begrensde drie polders. Als eerste liep de Blokpolder vol, door de eerste dijkbreuk, midden in Moerdijk. De Lapdijk was te laag en langzaam liep de Aremberghse polder door overstromend water. Een breuk in de Lapdijk ter hoogte van Loghtenburg was funest voor de bewoners in de Nassaupolder, die meteen volstroomde.