De Stroomgaten

Watersnood inundatie en sluiting van de stroomgaten

03:00 uur: Midden in dorp Moerdijk brak de buitendijk, achter het Wilhelminaplein en de Julianastraat.
05:00: Bij het watergemaaal Moerdijk was de tweede dijkbreuk

De dijk waarachter het dorp Moerdijk ligt is in 1953 een zogenaamde zeedijk. Hij loopt van Drimmelen naar Willemstad.

De eerste dijkdoorbraak

Achter Wilhelminaplein en Julianastraat

De eerste dijkdoorbraak vindt plaats in de vroege ochtend van 1 februari 1953, omstreeks 03:00uur. De dijk achter het Wilhelminaplein en Julianastraat breekt door, midden in het dorp. Het Klundertse deel van Moerdijk en de Nieuwe Moerdijk polder lopen vol.

De eerste dijkdoorpbraak midden in dorp Moerdijk
Zicht op achterzijde Julianastraat
De eerste dijkdoorbraak wordt 13 februari gedicht

De Tweede dijkdoorbraak

Tussen Watergemaal en Moerdijkbrug, nabij watergemaal

De tweede dijkdoorbraak is ten Noorden van het dorp, net na het watergemaal. Omstreeks 05:00 uur lopen de Zwaluwse kant van het dorp Moerdijk, de Klaverpolder en Ketelpolder vol.
Grote bonken “Moer” worden naar boven gestuwd.

De tweede dijkdoorbraak wordt 14 februari gedicht

Dijkbeschadigingen

Een ernstige dijkbeschadiging treedt op nabij het Protestantse kerkhof, wat gelegen is tegen de dijkboezem, achter de Julianastraat.

Dijkbeschadiging achter Julianastraat

Een catastrofe treft het protestantse kerkhof. Dit ligt tegen de boezem van de zeedijk, achter de Julianastraat. De dijk wordt zwaar beschadigd over een lengte van honderden meters en het wassende water woelt het kerkhof om met alle gevolgen van dien. Grafstenen zijn verdwenen of vernield. Kisten worden tot ver in de polder teruggevonden. Er is veel gedaan om overblijfselen terug te vinden. Ondanks alle inspanningen blijft dit een catastrofe. 

Dijkbeschadiging Buitendijk tussen Roodevaart en Klundert

Tussen Roodevaart en Klundert is sprake van zware dijkbeschadigingen in de buitendijk. Hierdoor lopen de Losekaat polder en Nieuwendijk polder vol.

Dijkdoorbraak van een binnendijk: Lapdijk

De derde dijkdoorbraak betreft een binnendijk. Omstreeks 05:00 uur in de ochtend ontstaat een doorbraak in de Lapdijk, waarna de Nassaupolder volstroomt.

Dijkdoorbraak Lapdijk, nabij Lochtenburg-Roodevaart

De Lapdijk begrensde drie polders. Als eerste liep de Blokpolder vol, door de eerste dijkbreuk, midden in Moerdijk. De Lapdijk was te laag en langzaam liep de Aremberghse polder door overstromend water. Een breuk in de Lapdijk ter hoogte van Loghtenburg was funest voor de bewoners in de Nassaupolder, die meteen volstroomde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *