De gezinnen in de polders wisten dat er zaterdagnacht een zware storm op komst was. Men was voorbereid op een storm met windkracht 10. In tegenstelling tot de bewoners van het dorp Moerdijk hadden de polderbewoners geen zicht op het woeste water en de hoge waterstanden. Zij waren zich niet bewust van het enorme gevaar van het water en met dijkdoorbraken werd helemaal geen rekening gehouden.
Zondag 1 februari
De Nieuwe Moerdijk en Blokpolder, Nassau en Arembergsche polder
Zondag omstreeks 03:00 uur worden families op de Lapdijk gewaarschuwd de machinist van het watergemaal aan de Koekoekendijk de heer Leen Vermeulen. Er stond veel water in de polder en het water steeg. De bewoners brachten huisraad naar de zolders en maakten zich gereed voor de vlucht. De Nieuwe Moerdijk en Blokpolder was al volgelopen. Het water stond tot bovenaan de Lapdijk en liep over in de Arembergsche polder. Rond 04:00 uur brak de Lapdijk met donderend geraas en geweld. Koeien, paarden en bomen stroomden door het gat en de Nassaupolder liep vol. Hiermee was de vluchtweg naar de Roodevaart afgesneden en de enige mogelijkheid om weg te komen was de andere kant uit, naar de Achterdijk.
De Klaver- en ketelpolder
Zondag omstreeks 05:00 kwam hier het water de polder in. Vanwege de tweede dijkdoorbraak nabij het watergemaal in de Zwaluwsedijk liep de Klaverpolder vol. De boeren waarschuwen elkaar. De mensen die nog kunnen vluchten gaan naar station Lage Zwaluwe en het tegenovergelegen café Victor Buijs.
De Losekaat polder en de Nieuwendijk polder
Zondagochtend zijn er meerder dijkdoorbraken in De Buitendijk en de Nieuwendijk. De bewoners zijn niet of te laat gewaarschuwd en kunnen niet meer vluchten. Een aantal boerderijen worden geheel verwoest door het binnenstormende water.
De Roodevaart/Lochtenburg
Roodevaart ligt relatief hoog ten opzichte van de omliggende polders. Net als in het dorp Moerdijk hebben de bewoners zicht op het stijgende water. Ook zij kennen de getijden en hebben in de gaten dat het een spannende nacht gaat worden. De sluismeester dhr. de Schutter samen met anderen alarmeert de bewoners. De schepen bij de scheepswerf Geleijns liggen hoog in het water. Er is wateroverlast, maar Roodevaart wordt een van de vluchtplekken voor mensen uit het dorp en uit de polders.
Maandag 2 februari
In de ochtend komen er hulptroepen. Vanuit café Victor Buijs worden mensen gered door militairen. Via station Lage Zwaluwe op een lorry naar Zevenbergschen Hoek.
Vanuit Zevenbergen komen er bussen naar Roodevaart. De mensen die Roodevaart weten te bereiken worden naar Zevenbergen en later Breda gebracht.
Rijen koeien trekken door de natte polders en zoeken redding.
De meeste plekken zijn nog onbereikbaar. De polder is een ravage en de huizen staan tot aan de nok onder water.