SPOORBRUG MOERDIJK

Spoorbrug Moerdijk 1872

Spoorbrug Moerdijk: Geopend in 1872, gesloopt in 1955, 14 overspanningen van 104m, draaibrug van 20 m, totale lengte ca. 1475m. 

Door Edwin Nuijten

Dit doek is herontdekt in 1998. Het werd gevonden in de depots van de technische universiteit Delft. Het is een enorm kunstwerk van 4m lang, 1,25m hoog. Olieverf op doek. De maker is C.C. Kannemans, een wereldberoemd schilder uit Breda. Het doek is gerestaureerd, scheuren en waterschade gerepareerd. Het doek hangt in de vergaderzalen van de polytechnische school en is eigendom van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Het maakt deel uit van een serie van vier spoorbruggen.

Het doek is vervaardigd in opdracht van de Nederlandsche regering en diende als documentatie bij de voltooide brug. In 1878 heeft het op de wereldtentoonstelling van Philadelphia veel succes geoogst. Het doek was al eerder te zien in Breda en daar vermelde de Bredasche Courant van 29 augustus 1875; ”in alle onderdelen nauwkeurig”, “voortreffelijk denkbeeld van de grootsche werken welke er op dit gebied in Nederland tot stand zijn gebracht”.

Technische wonderen

In 1854 was aangevangen met de aanleg van de spoorlijn van Antwerpen naar Rotterdam. Een jaar later was deze slechts gevorderd tot aan Moerdijk. Van daaruit werden de reizigers overgezet met stoomboten, met enorme vertraging ten gevolge. De financiering van de constructie was een probleem en dit werd pas opgelost toen in 1860 de aanleg een staatszaak werd. Maar ook technisch was er twijfel. Het werd niet voor mogelijk gehouden dat bruggen over de grote rivieren gebouwd konden worden. Men had te maken met een zeearm van 2,5 km breed, sterke stromingen, eb en vloed, zeer grote diepten en een slechte ondergrond. De constructie van de spoorbruggen met overspanningen van tientallen meters en staaltjes van indrukwekkende ingenieurskunst trok grote belangstelling. Publiek kwam in grote getalen de technische wonderen bekijken.

Na voltooiing van de werkzaamheden werden schilders erbij gehaald om het werk vast te leggen. Ook zij waren onder de indruk van de vooruitgang der techniek die duidelijk in hun werk is waar te nemen.

Website: reuzenarbeid
Website: schilderij spoorbrug over Hollandsch Diep