Haven-Oostzijde

Steeds ben ik verrast door de oude platen en kaarten van ons dorp Moerdijk. Interessant en levendig. Soms onherkenbaar. Een molen? Een klooster? Mooie laantjes, winkels, een station? Twee stations? Waar dan? Het is nu anders. Je ziet dat dit dorp onderhevig is geweest aan grote veranderingen, maar steeds is opgestaan. Veerkracht. Ik probeer iedere uitgave naast een historische plaat, een beeld van de huidige tijd op dezelfde locatie te plaatsen.

Door: Edwin Nuijten

De eerste foto in deze serie is van de haven. Hierop is het bestaansrecht van ons dorp gebaseerd: overzetten en faciliteren van reizigers en visserij natuurlijk.

Haven Oostzijde, Eind negentiende eeuw

We kijken hier op de oostzijde van de haven Moerdijk. Het zicht op het water en de pier zijn zeer herkenbaar. Helemaal achterin zie je twee of drie riet-gedekte rietopslagen. Teruglopend kom je langs het Station Moerdijk SS, 1866-1928(Afkorting MDK). Dit was de staatslijn tussen station Lage Zwaluwe en het Hollandsch Diep. Op de foto is dit niet zichtbaar, want je kijkt tegen café Gelens aan. Een stukje verder café Kanters. Het huisje links is het pand van bakker van den Burght (Na de oorlog heeft hij een nieuw pand laten bouwen op de havendijk, steenweg 107). Mooi is het rijtje bomen wat zorgt voor een zekere rust en bescherming. Een paardenkar en een heer met een tas. Verder zien we zeker vier-vijf kinderen en markant zijn die twee heren, handen in de zakken op de voorgrond. Een fijne, levendige plek.

In het gebouw de Sprange is een prachtige maquette te zien van dit stukje haven, gemaakt door dhr Jo Kanters.

aquette Oostzijde haven Moerdijk met station, begin 20e eeuw, Station Moerdijk SS (MDK)
Haven Moerdijk Oostzijde, dezelfde plek Oktober 2021

Ik ben voor deze foto iets meer naar links gelopen, halverwege de dijk. We zien hier de haven ingericht voor binnenvaart. Hoge kanten met stalen beschoeiing. Dominant zijn de loodsen van de voormalige houthandel. Het bankje is bij mooi weer een heerlijk plekje. Zo af en toe zit er iemand te mijmeren, maar over het algemeen is het rustig. Desalniettemin maken het zicht op het water en die prachtige lucht dit toch tot een bijzondere plek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *